04.03.2020 yildagi 119-son
“Texnik jihatdan tartibga solish to‘g‘risida”gi O‘zbekiston Respublikasi Qonuniga muvofiq, shuningdek, meva va sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlarining xavfsizligiga qo‘yiladigan yagona talablarni belgilash maqsadida Vazirlar Mahkamasi qaror qiladi:
2. “Texnik jihatdan tartibga solish to‘g‘risida”gi O‘zbekiston Respublikasining Qonuni talablariga muvofiq texnik reglamentlar amalga kiritilishi munosabati bilan ularda ko‘rsatilgan mahsulotlar va xizmatlarni standartlashtirish bo‘yicha ilgari qabul qilingan normativ hujjatlar majburiylik xususiyatini yo‘qotishi va belgilangan tartibda qo‘llanilishida ixtiyoriylik kasb etishi ma’lumot uchun qabul qilinsin.
mevalar — ushbu Texnik reglamentga 1-ilovada sanab o‘tilgan ekiladigan va yovvoyi mevali o‘simliklarning yeyishli shirali mevalari;
sabzavotlar — ushbu Texnik reglamentga 1-ilovada sanab o‘tilgan o‘tsimon o‘simliklarning yeyishli shirali qismlari mevalari;
rezavor mevalar — ushbu Texnik reglamentga 1-ilovada sanab o‘tilgan yupqa qobiqli, shirali mag‘izga ega, odatda ichida bir nechta qattiq ulug‘lari bo‘lgan mevalar.
Oldingi tahrirga qarang.
(9-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 1-noyabrdagi 631-sonli qaroriga asosan uchinchi xatboshi bilan to‘ldirilgan — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 02.11.2022-y., 09/22/631/0982-son)
10. Respublika hududida muomala bo‘lgan sharbat mahsulotlari inson hayoti va sog‘ligiga zarar yetkazmasligi va ushbu Texnik reglamentga 2-ilovaga muvofiq konservatsiya qilingan sharbat mahsuloti (sanoat sterilligi talablari) sharbat mahsulotlari xavfsizligining kimyoviy ko‘rsatkichlari talablari va rN 3,8 va undan past miqdorda uglekislota qo‘shilgan gazlangan va konservatsiya qilingan sharbat mahsulotlari hamda konsentratsiya qilingan morslar va konsentratsiya qilingan meva (sabzavot) pyurelari xavfsizligining mikrobiologik ko‘rsatkichlari talablariga javob berishi lozim.
11. Bolalar ozuqasi uchun sharbat mahsuloti ushbu Texnik reglamentga 2-ilovaga muvofiq patogen mikroorganizmlarning gigiyenik va mikrobiologik ko‘rsatkichlari qismi talablari, shuningdek, uning xavfsizlik talablariga javob berishi lozim.
20. Tarkibida meva va sabzavot sharbatlari bo‘lgan ichimliklardan tashqari boshqa sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarishda faqat ushbu paragrafda va ushbu Texnik reglamentga 3-ilovada nomlari, tarkibi va texnologik vazifalari ko‘rsatilgan komponent va oziq-ovqat qo‘shimchalari qo‘llanilishi mumkin.
Ko‘rsatilgan komponentlar va oziq-ovqat qo‘shimchalarining tarkibiy miqdori ushbu Texnik reglamentga 1-ilova talablariga muvofiq, konsentratsiya qilingan sharbatlar, konsentratsiya qilingan morslar va konsentratsiya qilingan meva va sabzavot pyurelariga nisbatan bir nomdagi tiklangan sharbatlardagi yoki meva (sabzavot) pyuresidagi eriydigan quruq moddalarning minimal miqdoridan kelib chiqib hisoblanadi.
22. Tarkibida sharbat bo‘lgan ichimliklarni ishlab chiqarishda ushbu paragraf va ushbu Texnik reglamentga 3-ilovada ko‘rsatilgan komponentlar va oziq-ovqat qo‘shimchalari bilan bir qatorda texnik tartibga solish sohasidagi normativ hujjatlarga asosan boshqa komponentlar va oziq-ovqat qo‘shimchalar ishlatilishi mumkin.
24. Sharbatlar, nektarlar, tarkibida sharbat bo‘lgan ichimliklarni boyitish uchun ushbu Texnik reglamentning 26-bandida nomlari ko‘rsatib o‘tilgan oziq-ovqat va (yoki) biologik faol moddalar ishlatilishi mumkin.
35. Sharbat mahsulotlarini ishlab chiqarishda ushbu Texnik reglamentga 3-ilovada nomi va ruxsat etilgan qoldiq miqdori qo‘rsatilgan oziq-ovqat qo‘shimchalari va texnologik vositalar ishlatilishi kerak.
45. Sharbat mahsulotlarini tamg‘alash Vazirlar Mahkamasining 2017-yil 12-iyuldagi 490-son qarori bilan tasdiqlangan Oziq-ovqat mahsulotini tamg‘alash yuzasidan uning xavfsizligi to‘g‘risidagi Umumiy texnik reglament va qadoqlash Vazirlar Mahkamasining 2017-yil 7-iyuldagi 476-son qarori bilan tasdiqlangan Oziq-ovqat mahsulotlariga tegib turadigan qadoqlarning xavfsizligi to‘g‘risidagi Umumiy texnik reglament talablariga muvofiq amalga oshiriladi.
Oldingi tahrirga qarang.
(78-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 11-martdagi 114-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 12.03.2022-y., 09/22/114/0209-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(79-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 4-apreldagi 153-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 05.04.2022-y., 09/22/153/0266-son)
Oldingi tahrirga qarang.
(81-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 4-apreldagi 153-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 05.04.2022-y., 09/22/153/0266-son)

T/r

Mevalar va
sabzavotlarning o‘zbek
tilidagi nomi

Mevalar va
sabzavotlarning
rus tilidagi nomi

Mevalar va
sabzavotlarning
ingliz tilidagi nomi

Mevalar va
sabzavotlarning lotin
tilidagi nomi

Qayta tiklangan sharbatlar va meva yoki sabzavot pyuresi tarkibidagi eriydigan quruq moddalarning minimal miqdori 1, 2

(20°C darajada foizda)

To‘g‘ridan-to‘g‘ri siqilgan sharbatlar va meva yoki sabzavot pyuresi tarkibidagi eriydigan quruq moddalarning minimal miqdori 3, 4, 5

(20°C darajada foizda)

Meva va sabzavotli nektarlar tarkibi-da meva yoki sabza-vot sharbatining, meva yoki sabzavot pyuresining minimal hajm ulushi (foizda)

0

1

2

3

4

5

6

7

1.

O‘rik

Abrikos

Apricot

Prunus armeniacaL.

11,2

10,2

40,0

2.

Behi

Ayva

Quince

Cydonnia oblonga Mill.

11,2

-

25,0

3.

Ayiqtovon

Akay

Acai

Eyterpe Oleracea

-

3,4

-

4.

Tog‘ olcha

Alicha

Cherry Plum

Prunus ceracifera

12,0

-

25,0

5.

Ananas

Ananas

Pineapple

Ananas comosus (L.)
Merrill Ananas sativis L. Schult. f.

12,8 6, 8

11,2 6, 8

40,0

6.

Annona

Annona kolyuchaya

Soursop

Annona muricata L.

14,5

-

25,0

7.

Tangachador annona

Annona cheshuychataya

SugarApple

Annona squamosa L.

14,5

-

25,0

8.

Apelsin

Apelsin

Orange

Citrus sinensis (L.)

11,2 6

10,0 6

50,0

9.

Qizil apelsin

Apelsin krasniy

Red (blood) orange

Citrus sinensis (L.)

-

-

50,0

10.

Tarvuz

Arbuz

Water Melon

Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakaivar. Lanatus

8,0

-

40,0

11.

Atserola G‘arbiy Hindiston olchasi, “Barbados olchasi”

Atserola (“Zapadno-indiyskaya vishnya”, “Barbadosskaya vishnya”)

Acerola (West Indian Cherry)

Malpighia spp.(Moc. & Sesse)

6,5

-

25,0

12.

Banan

Banan

Banana

Musa species, including M. acuminate and

M.paradisiaca bu texcluding Other plantains

-

20,0

25,0

13.

Barbaris

Barbaris

Barberry

Berberis vilgaris

-

-

25,0

14.

Boyzenov zira mevasi

Boyzenova yagoda
(gibrid yangberri i malini)

Boysen-berry

Rubus ursinus Cham. & Schltdl.

10,0

-

25,0

15.

Brusnika

Brusnika

Lingon-berry

Vaccinium vitis-idaea L.

9,6

25,0

16.

Arpabodiyon

Buzina

Elderberry

Sambucus nigraL.

Sambucus

canadensis

10,5

-

50,0

17.

Uzum

Vinograd

Grape

Vitis Vinifera L. orhybrids thereof Vitis Labrusca orhybrids thereof

15,9

13,5

50,0

18.

Olcha

Vishnya

Sour cherry

Prunus cerasus L.

13,5

12,4

25,0

19.

Olcha

Vishnya

Stonesbaer

Prunuscerasus L. Cv.Stevnsbaer

17,0

-

25,0

20.

Surinam olchasi

Vishnya surinamskaya

Suriname cherry

Eugenia uniflora Rich.

6,0

-

25,0

21.

Voronika

Voronika

Crowberry

Empetrum nigrum L.

6,0

-

25,0

22.

Genipap

Genipap

Genipap

Genipa americana

17,0

-

25,0

23.

Golubika

Golubika

Blueberry

Vaccinium uliginosum

10,0

-

40,0

24.

Anor

Granat

Pomegranate

Punica granatum L.

12,0

-

25,0

25.

Greypfrut

Greypfrut

Grapefruit

Citrus paradisi Macfad

10,0 6

9,5 6

50,0

26.

Greypfrut “Sviti” (gibrid),
Pomelo

Greypfrut “Sviti” (gibrid), Pomelo

Sweetie

grapefruit

Citrus paradisi, Citrus

grandis

10,0

-

50,0

27.

Nok

Grusha

Pear

Pyrus communis L.

12,0

11,0

40,0

28.

Guava

Guava

Guava

Psidium guajava L.

8,5

8,5

25,0

29.

Guava rezavor mevasi

Guava yagodnaya

Guavaberry, Birchberry

Eugenia syringe

-

-

25,0

30.

Qovun

Dinya

Melon

Cucumis melo L.

8,0

-

35,0

31.

Kassaba qishki qovuni

Dinya zimnyaya, Kassaba

Casaba Melon

Cucumis melo L.subsp. melo var.inodorus H. Jacq.

7,5

-

25,0

32.

Oq muskat qovuni, qishki qovun

Dinya belaya muskatnaya, Dinya zimnyaya

Honeydew Melon

Cucumis melo L.subsp. melo var.inodorus H. Jacq

10,0

-

25,0

33.

Maymunjon

Ejevika

Blackberry

Rubus fruitcosus L.

9,0

-

30,0

34.

Yovvoyi maymunjon

Ejevikasizaya

Dewberry

Rubus hispidus
(v Severnoy Amerike),
R. caesius (v Yevrope)

10,0

-

25,0

35.

Sariq mombin, Karioka

Jeltiy mombin, Karioka

Caja

Spondia lutea L.

10,0

-

25,0

36.

Yovvoyi ertut

Zemlyanika (dikorastuщaya)

Wild strawberry

Fragariavesca L., Fragariaviridis (colina)

6,0

-

40,0

37.

Anjir (figa)

Injir (figa)

Fig

Ficus carica L.

18,0

-

25,0

38.

Qovoqcha

Kabachok

Marrow (Squash)

Cucurbita pepo

-

-

-

39.

Kainito, Olma yulduzchali

Kainito, Yabloko zvezdchatoye

Star Apple

Chrysophyllum cainito

-

-

25,0

40.

Kakao

Kakao

Cocoa pulp

Theobroma cacao L.

14,0

-

50,0

41.

Kaktus mevasi

Kaktus fruktoviy

Cactus fruit (Prickly pear)

Opuntia ficusindica

-

12,0

-

42.

Oddiy bodrezak

Kalina obiknovennaya

High cranberry

Viburnum opulus

-

-

25,0

43.

Karam oqboshli

Kapusta belokochannaya

Round-headed cabbage

Brassica oleraceae L.

-

4,5

-

44.

Karambola

Karambola

Starfruit

Averrhoa carambola L.

7,5

-

25,0

45.

Kartoshka

Kartofel

Potato

Solanum tuberosum L.

-

-

-

46.

Kivi

Kivi

Kiwi

Actinidia deliciosa (A.Chev.) C.F. Liang & A. R.Fergoson

-

-

25,0

47.

Kizil

Kizil

Cornel (Cornelian cherries)

Cornus mas.

-

-

25,0

48.

Qulupnay (bog‘ ertuti)

Klubnika (zemlyani�a sadovaya)

Strawberry

Fragariaananassa Duchense(Fragaria Chiloensis Duchense Fragaria virginiana Duchense)

7,5

6,3

40,0

49.

Klyukva

Klyukva

Cranberry

Vaccinium Macrocarpon Aiton

7,5

-

30,0

50.

Klyukva

Klyukva

Cranberry(Marshwort)

Vaccinium oxycoccus L.

7,0

-

25,0

51.

Kokos yong‘og‘i (kokos suvi)

Kokosoviy 7 orex
(kokosovaya voda)

Coconut water

Cocos nucifera L.

5,0

-

25,0

52.

Krijovnik

Krijovnik

Gooseberry

Ribesuva-crispa L.

7,5

-

30,0

53.

Oq krijovnik

Krijovnik beliy

White Gooseberry

Ribes uva-crispa L.

-

-

30,0

54.

Qizil krijovnik

Krijovnik krasniy

Red Gooseberry

Ribes uva-crispa

-

-

30,0

55.

Shakarli jo‘xori

Kukuruza saxarnaya

Sweet corn Maize

Zea mays Linnaeus var. saccharata (Sturtevant) L.H. Bailey

-

-

30,0

56.

Kumkvat

Kumkvat

Kumquat

Fortunella Swingle spp.

-

-

25,0

57.

Kupuasu

Kupuasu

Cupua

Theobroma grandiflorum L.

9,0

-

35,0

58.

Laym

Laym

Lime

Citrus aurantifolia (Christm.) (swingle)

8,0 6

-

25,0

59.

Limon

Limon

Lemon

Citrus limon (L.)Burm. f. Citruslimonum Rissa

8,0 6

7,0 6

25,0

60.

Limonnik

Limonnik

Schizandra(Magnoliavine)

Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.

-

-

25,0

61.

Lichi

Lichi

Litchi,Lychee

Litchi chinensisSonn.

11,2

-

20,0

62.

Loganov ziravor meva (malina va yovvoyi maymunjon chatishmasi)

Loganova yagoda (gibrid malini i ejeviki)

Loganberry

Rubus
loganobaccus L. H.Bailey

10,5

-

25,0

63.

Lulo

Lulo

Lulo

Solanum quitoense Lam.

-

-

25,0

64.

Qizil malina

Malina krasnaya

Red Raspberry

Rubus idaeus L.Rubus strigosus Michx.

7,0

6,3

40,0

65.

Yovvoyi maymunjonsimon malina

Malina ejevikoobraznaya

Black Raspberry

Rubus occidentalis L.

11,1

6,3

25,0

66.

Amerika mammeyasi “Amerika o‘rigi”

Mammeya amerikanskaya, “Amerikanskiy abrikos”

Mammee apple

Mammea americana

-

-

25,0

67.

Mango

Mango

Mango

Mangifera indica L.

13,5

14,0

25,0

68.

Mandarin(tanjerin)

Mandarin (tanjerin)

Mandarine(Tangerine)

Citrus reticulata Blanca

11,8 6

10,5 6

50,0

69.

Marakuyya (ehtiros mevasi)

Marakuyya

Passion Fruit

Passiflora edulis Sims. f. edulis, Passiflora edulis Sims. f.Flavicarpa
O. Def.

12,0 6

12,0 6

25,0

70.

Gigant marakuya (ehtiros mevasi)

Marakuyya gigantskaya

Common granadilla

Passiflora quadrangularis

-

12,4

25,0

71.

Sariq marakuya

(ehtiros mevasi)

Marakuyya jeltaya

Yellow Passion Fruit

Passiflora edulis

-

-

25,0

72.

Puteriya, marmalad mevasi

Marmeladniy plod, Puteriya

Sapote

Pouteria sapota

-

-

25,0

73.

Sabzi

Morkov

Carrot(s)

Daucus maxinus x Daucus carota

8,0

-

25,0

74.

Moroshka (piyoz)

Moroshka

Cloudberry

Rubus chamae-morus L.

9,0

-

30,0

75.

Yapon mushmulasi, Lokva

Mushmula yaponskaya, Lokva

Loquat

Eribotrya japonesa

-

-

25,0

76.

Nektarin

Nektarin

Nectarine

Prunus persica (L.)Batsch var.nucipersica (Suckow) s. K.Schneid.

10,5

-

40,0

77.

Oblepixa

Oblepixa

Sea Buckthorn

Hippophae elaeguacae

-

-

25,0

78.

Krishvinnikka oid oblepixa

Oblepixa krushinovidnaya

Buckthorn-Berry(sallow-thornberry)

Hipporhae rhamnoides L.

6,0

25,0

79.

Bodring

Ogurets

Cucumber
(gherkin)

Cucumis sativus L.

-

3,0

-

80.

Papayya

Papayya

Papaya

Carica papaya L.

-

-

25,0

81.

Sabzavot garmdori

Paprika

ovoщnaya

Vegetable paprika

Sapsicum annuum

-

6,6

-

82.

Shaftoli

Persik

Peach

Prunus persica (L.) Batsch var.persica

10,5

9,0

40,0

83.

Ildizli petrushka

Petrushka kornevaya

Parsley root

Petroselium Crispum Nut

-

10,0

-

84.

Yaproqli petrushka

Petrushka listovaya

Parsley

leaves

Petroselium Crispum Nut

-

7,6

-

85.

Ryabina

Ryabina

Rowan-berry

Sorbus aucuparia L.

11,0

-

30,0

86.

Qora mevali ryabina

(Aroniya)

Ryabina Chernoplodnaya(Aroniya)

Aronia(Chokeberry)

Pyrus arbustifolia (L.)Pers.

13,5

-

25,0

87.

Sut cho‘pli salat

Salat-latuk

Cos Lettuce

Lactuca sativa L.

-

2,5

-

88.

Yaproqli salat

Salatlistovoy

Lettuce

Lactuca sativa L.

-

2,0

-

89.

Oshxona sholg‘omi

Svekla stolovaya

Red beet

Beta vulgaris

9,0

-

25,0

90.

Ildizga oid selder

Selderey kornevoy

Celery root

Apium graveolens L. Rapaceum

-

6,0

-

91.

Bargli selder

Selderey listovoy

Celery leaves

Apium graveolens L. secalinum

-

2,1

-

92.

Olxo‘ri

Sliva

Plum

Prunus domestica L. subsp.domestica

12,0

-

30,0

93.

Oq smorodina (qorag‘at)

Smorodina belaya

White Currant

Ribes rubrum L.

10,0

-

25,0

94.

Qizil smorodina (qorag‘at)

Smorodina krasnaya

Red Currant

Ribes rubrum L.

10,0

-

25,0

95.

Qora smorodina

(qorag‘at)

Smorodina chernaya

Black Currant

Ribes nigrum L.

11,0

10,5

25,0

96.

Tamarind

Tamarind

Tamarind

Tamarindus indica

13,0

-

Umumiy kislotalilikka erishish uchun zarur bo‘lgan miqdor,

kamida 0,5%

97.

Tern

Tern

Sloe

Prunus spinosa L.

6,0

-

25,0

98.

Tkemali

Tkemali

Cherry plum

Prunus Cerasifera

-

-

25,0

99.

Toloknyanka

Toloknyanka

Bearberry

Arctostaphylos uva ursi L.

-

-

25,0

100.

Tomat (pomidor)

Tomat (pomidor)

Tomato

Lycopersicum esculentum L.

5,0

4,2

50,0

101.

Tut ziravor meva, ipakli

Tutovayayagoda, Shelkovitsa

Mulberry

Rubus chamaemorus L. hybrid Morus

-

-

40,0

102.

Qovoq

Tikva

Pumpkin gourd

Spec. Cucurbitaceae

5,0

-

25,0

103.

Shivit

Ukrop

Dill

Anethum graveolens L.

-

6,3

-

104.

Umbu, Tuberoza

Umbu, Tuberoza

Umbu

Spondias tuberosa Arruda

ex Kost.

9,0

-

25,0

105.

Xurmoqoqi

Finik

Date

Phoenix dactylifera L.

18,5

-

25,0

106.

Xurmo

Xurma

Persimmon

Diospyros khaki Thunb.

-

-

40,0

107.

Cheremuxa (qushlarning gilosi)

Cheremuxa

Bird Cherry

Padus

-

-

25,0

108.

Gilos

Chereshnya

Sweet Cherry

Prunus avium L.

20,0

-

25,0

109.

Chernika

Chernika

Bilberry, Blueberry

Vacciniummyrtillus L.,
Vacciniumcorymbosum L.,
Vacciniumangustifolium

7,1

-

25,0

110.

Qora olxo‘ri

Chernosliv

Prune

Prunus domesticaL.,
subsp.domestica

18,5

25,0

111.

Tut ziravor meva, ipakli

Shelkovitsa, Tutovayayagoda

Mulberry

Morus spp.

-

-

30,0

112.

Na’matak

Shipovnik

Rosehip

Rose spp. L.

9,0

-

40,0

113.

Na’matak “itsimon”

Shipovnik “sobachiy”

Cynorr-hodon

Rosa canina L.

-

-

40,0

114.

Olma

Yabloko

Apple

Malus domesticaBorkh

11,2 6

10,0 6

50,0

115.

Olma keshyu

Yabloko keshyu

Cashew-apple

Anacardiumoccidentale L.

11,5

-

25,0

116.

Yovvoyi olma, nordon olma

Yabloko kislitsa, dikaya yablonya

Crab Apple

Malus prunifolia (Willd.) Borkh.Malus sylvestris Mill.

15,4

-

25,0

117.

Olma (danakli)

Yabloko
kostochkovoye

Pome apple

Syzygium jambosa

-

-

25,0

118.

Yangberri (malina va maymunjon chatishmasi)

Yangberri (gibrid malini iyejeviki)

Young-berry

Rubus vitifolius x Rubus idaeus Rubus baileyanis

10,0

-

25,0

119.

Yuqori nordonlikdagi boshqa mevalar

Drugiye frukti s visokoy kislotnostyu

-

-

Umumiy kislotalilikka erishish uchun zarur bo‘lgan miqdor,

kamida 0,5%

120.

Yuqori darajadagi etli yoki intensiv boshqa xushbo‘y mevalar

Drugiye frukti s visokim soderjaniyem myakoti ili intensivnim aromatom

-

-

25,0

121.

Past daraja nordonlikdagi, past darajada etli yoki o‘rtacha xushbo‘y boshqa mevalar

Drugiye frukti s nizkoy kislotnostyu, nizkim soderjaniyem myakoti i nizkim ili srednim aromatom

-

-

50,0

T/r

Meva va (yoki) sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlari

Termostatda ushlangandan keyingi mikroorganizmlar

Spora hosil qiluvchi mezofil, aerob va fakultativ anaerob mikroorganizmlar

Mezofil
klostridlar

Spora hosil qilmaydigan mikroorganizm-lar, mog‘or zambrug‘lar, achitqilar

Sut kislotasi mikroorganizmlari

Mevalardan olingan sharbat mahsulotlari:

1.

rN 4,2 va yuqori, shuningdek shaftoli, o‘rik, nokdan olingan sharbatlar 1, 2 uchun rN 3,8 va yuqori

B. cereus i B. polymyxa 1g(cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi,
B. subtilis 11 KOYE/g (sm3) ko‘p emas, boshqalarda me’yorlanmaydi

Cl. botulinum
va Cl. perfringens
1g (cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi, boshqalarda
1 KOYE/g (cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

2.

rN 4,2 va yuqori, shuningdek shaftoli, o‘rik, nokdan olingan sharbatlar uchun rN 3,8 va yuqori

Me’yorlanmaydi

Me’yorlanmaydi

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

Sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlari:

3.

Pomidor pyuresi tarkibidagi quruq moddalar miqdori 12% dan ko‘p emas, pomidor pastasi 1, 2

B. cereus i B. polymyxa
1g (cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi,
B. subtilis 11 KOYE/g (cm3) ko‘p emas, boshqalarda me’yorlanmaydi

Cl. botulinum
i Cl. perfringens

1g (cm3) da ko‘p emas, boshqalarda
1 KOYE/g (cm3) da ko‘p emas

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

4.

Boshqalar: rN 4,2 va yuqori

B. cereus i
B. polymyxa 1 g (cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi, B. subtilis 11 KOYE/g (sm3) ko‘p emas, boshqalarda

me’yorlanmaydi

Cl. botulinum i Cl. perfringens

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi, boshqalarda
1 KOYE/g (cm3) ko‘p emas

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

5.

rN 3,7 — 4,2 1, 2

Me’yorlanmaydi

Cl. botulinum i Cl. perfringens

1g (sm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi, boshqalarda
1 KOYE/g (sm3) ko‘p emas

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

6.

rN 3,7 dan kam

Me’yorlanmaydi

Me’yorlanmaydi

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

T/r

Meva va (yoki) sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlari

KMAFAnM KOYE/g(cm3),
ko‘p emas

g(cm³) da BGKP (koliformlar) bo‘lishiga yo‘l qo‘yilmaydigan meva va (yoki) sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotining miqdori

Achitqi KOYE/g (cm3),
ko‘p emas

Mog‘or KOYE/g (cm3),
ko‘p emas

Boshqa mikroorganizmlar

0

1

2

3

4

5

6

1.

Meva sharbatlari, sabzavot sharbatlari, mevali va (yoki) sabzavotli nektarlar, morslar va mevali va (yoki) sabzavotli sharbatli ichimliklar, konservatsiya qilingan
va rN 3,8 va undan past uglekislota miqdorida gazlangan

50

1000

1g (cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi

50

sut kislotasi mikroorganizmlari 1g (cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi

2.

Konsentratsiya qilingan meva sharbatlari, konsentratsiya qilingan morslar, konsentratsiya qilingan meva pyuresi, konservatsiya qilingan

Me’yorlanmaydi

Me’yorlanmaydi

1g (cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi

1g (cm3) da yo‘l qo‘yilmay-di

Spora hosil qilmaydigan mikroorganizmlar 1g (cm3) 1 da yo‘l qo‘yilmaydi

3.

Konsentratsiya qilingan sabzavot sharbatlari, Konsentratsiya qilingan sabzavot pyuresi (pomidor sharbatlari va pyuresidan tashqari), konservatsiya qilingan

Me’yorlanmaydi

Me’yorlanmaydi

1g (cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi

1g (cm3) da yo‘l qo‘yilmay-di

Mezofil klostridiya
1g (cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi,
spora hosil qilmaydigan mikroorganizmlar 1g (cm3) 1da yo‘l qo‘yilmaydi

4.

Konsentratsiya qilingan meva sharbatlari, konsentratsiya qilingan sabzavot sharbatlari, konsentratsiya qilingan morslar, konsentratsiya qilingan meva va (yoki) sabzavot pyuresi, jumladan, tez muzlatilgan

5*103

1g (cm3) da
yo‘l qo‘yilmaydi

2*103

5*102

Me’yorlanmaydi

5.

Konsentratsiya qilingan pomidor sharbati, pomidor pyuresi (12%dan ko‘p eriydigan quruq moddalar miqdori bilan), pomidor pastasi

Me’yorlanmaydi

Me’yorlanmaydi

1g (cm3) da yo‘l qo‘yilmaydi

1g (cm3)2 da yo‘l qo‘yilmay-di

Mezofil klostridiya
1g (cm3)da yo‘l qo‘yilmaydi,
sut kislotasi mikroorganizmlari 1g (cm3)da yo‘l qo‘yilmaydi
spora hosil qilmaydigan mikroorganizmlar1g (cm3)1 da yo‘l qo‘yilmaydi

Oldingi tahrirga qarang.

Bosqichlar

Subyektlar

Tadbirlar

Muddatlar


I bosqich

“O‘zstandart” agentligi,
Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi xizmati

Sertifikatlashtirish organlari va sinov laboratoriyalariga meva va sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlarining xavfsizligi to‘g‘risidagi umumiy texnik reglamentni (keyingi o‘rinlarda Texnik reglament deb ataladi) yetkazish.

Uch kun
muddatda


II bosqich

“O‘zstandart” agentligi,
Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi xizmati

1. Meva va sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlarini standartlashtirish bo‘yicha mavjud normativ hujjatlar ro‘yxatini tuzish va xatlovdan o‘tkazish.

2. Meva va sabzavotlardan olingan sharbat mahsulotlarini standartlashtirish bo‘yicha normativ hujjatlarni qo‘llashda majburiylikni bekor qilish va ixtiyoriylikni ta’minlash to‘g‘risida belgilangan tartibda qaror qabul qilish.

Bir oy
muddatda

O‘n kun
muddatda


III bosqich

“O‘zstandart” agentligi

Texnik reglament talablariga muvofiqligini baholash uchun sertifikatlashtirish organlari va sinov laboratoriyalarini akkreditatsiya qilish ko‘lamini kengaytirish choralarini ko‘rish.

Olti oy
muddatda


IV bosqich

“O‘zstandart” agentligi,
Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi xizmati

Texnik reglamentning maqsadlari, mazmuni va uni qo‘llash tartibi to‘g‘risida aholini, davlat organlarini, tadbirkorlik subyektlarini keng xabardor qilishni ta’minlash.

Jadvalga muvofiq


V bosqich

Sanitariya-epidemiologiya xizmati
hududiy organi

1. Tadbirkorlik subyektlari tomonidan sanitariya-epidemiologik xulosani olish uchun ariza va unga zarur hujjatlarni ilova qilgan holda taqdim qilish.

2. Sinovdan o‘tkazish uchun belgilangan tartibda mahsulot namunalarini olish.

3. Laboratoriya sinovlari natijasi ijobiy bo‘lganda ariza beruvchiga sanitariya-epidemiologikxulosani berish.

Belgilangan tartibda
(ariza olingan kundan boshlab
14 kundan kechiktirmay)


VI bosqich

Akkreditatsiya qilingan sertifikatlashtirish organlari

Muvofiqlik sertifikatini berish yoki qonunchilik hujjatlarining aniq normalari ko‘rsatilgan holda muvofiqlik sertifikatini berish rad etilganligi to‘g‘risida yozma ravishda xabardor qilish.

Uch ish kuni mobaynida


VII bosqich

“O‘zstandart” agentligi,
Sanitariya-epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi xizmati

Texnik reglament talablariga rioya etilishi ustidan davlat nazoratini ta’minlash.

Belgilangan tartibda

(2-ilova O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 4-apreldagi 153-sonli qarori tahririda — Qonunchilik ma’lumotlari milliy bazasi, 05.04.2022-y., 09/22/153/0266-son)