LexUZ sharhi
Mazkur qaror O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2016-yil 2-maydagi 132-sonli “Umumiy o‘rta va o‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etishni yanada takomillashtirish chora-tadbirlari to‘g‘risida”gi qaroriga asosan o‘z kuchini yo‘qotgan.
O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining 2010-yil 27-yanvardagi PQ-1271-son qarori bilan tasdiqlangan “Barkamol avlod yili” Davlat dasturining ijrosini ta’minlash hamda ta’lim muassasalari tarbiyalanuvchilari, o‘quvchi-talabalarining sog‘lom ovqatlanishi tizimini tubdan yaxshilash, oshxona va bufetlarda sanitariya-gigiyena talablariga javob beradigan shart-sharoitlarni takomillashtirish maqsadida Vazirlar Mahkamasi qaror qiladi:
1. Ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish tizimini yaxshilash chora-tadbirlari rejasi 1-ilovaga muvofiq tasdiqlansin.
bir oy muddatda “Umumiy o‘rta ta’lim, o‘rta maxsus va oliy ta’lim muassasalari ta’lim oluvchilarining xavfsiz ovqatlanishini tashkil etishga doir sanitariya-epidemiologiya talablari”ni ishlab chiqsin va tasdiqlasin;
ta’lim muassasalarining oshxona va bufetlari uchun xarid etilayotgan mahsulotlarning sifati, xavfsizligi, yetkazib berilishi, saqlanishi, ovqatlarning tayyorlanishi borasida sanitariya-gigiyena qoidalari va me’yorlariga rioya etilishi ustidan davlat sanitariya nazoratini yanada kuchaytirsin.
3. 2010-yil sentyabr oyidan boshlab ta’lim muassasalarida (oliy ta’lim muassasalari bundan mustasno) ovqatlanishni tashkil etish borasidagi faoliyat faqat tanlov asosida saralab olinadigan yuridik shaxs maqomiga ega bo‘lgan tadbirkorlik subyektlari tomonidan amalga oshirilish tartibi joriy etilsin.
(3-bandning birinchi xatboshisi O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2013-yil 6-noyabrdagi 297-sonli qarori tahririda — O‘R QHT, 2013-y., 45-son, 591-modda)
Ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish to‘g‘risidagi nizom 2-ilovaga muvofiq tasdiqlansin.
4. Ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish va tarbiyalanuvchilar, o‘quvchilar va talabalarning sifatli va xavfsiz ovqatlanishini ta’minlash uchun Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi Raisi, Toshkent shahar va viloyatlar hokimlari shaxsan javobgar ekanliklari belgilab qo‘yilsin.
5. O‘zbekiston milliy teleradiokompaniyasi, O‘zbekiston Milliy axborot agentligi, ommaviy axborot vositalari ta’lim muassasalarida sanitariya-gigiyena talablari asosida ratsional va xavfsiz ovqatlanishni tashkil etish, shuningdek sog‘liq uchun zararli bo‘lgan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilishning salbiy oqibatlari haqida keng targ‘ibot-tashviqot ishlarini olib borsinlar.
6. Manfaatdor vazirliklar va idoralar bir oy muddatda o‘z normativ-huquqiy hujjatlarini ushbu qarorga muvofiqlashtirsinlar.
7. Mazkur qarorning bajarilishini nazorat qilish O‘zbekiston Respublikasi Bosh vazirining o‘rinbosari A.N. Aripov zimmasiga yuklansin.
№ | Tadbirlar | Bajarish muddatlari | Mas’ul bajaruvchilar |
I. Normativ-huquqiy bazani mustahkamlash | |||
1. | Respublika bo‘yicha maktabgacha ta’lim muassasalari, umumiy o‘rta ta’lim, o‘rta maxsus va oliy ta’lim muassasalari ta’lim oluvchilarining gigiyenik talablar asosida xavfsiz ovqatlanishini ta’minlash to‘g‘risida Respublika Bosh Davlat sanitariya vrachining qarorini qabul qilish. | bir oy | O‘zbekiston Respublikasi Sog‘liqni saqlash vazirligi |
2. | “Umumiy o‘rta ta’lim, o‘rta maxsus va oliy ta’lim muassasalari ta’lim oluvchilarining xavfsiz ovqatlanishini tashkil etishga doir sanitariya-epidemiologiya talablari”ni ishlab chiqish va tasdiqlash. | bir oy | O‘zbekiston Respublikasi Sog‘liqni saqlash vazirligi |
3. | Ta’lim muassasalarida sotilishi taqiqlanadigan, tarkibida yosh avlod sog‘lig‘i uchun zararli moddalar bo‘lgan oziq-ovqat mahsulotlari ro‘yxatini tasdiqlash. | bir oy | O‘zbekiston Respublikasi Sog‘liqni saqlash vazirligi |
4. | Ta’lim muassasalari oshxonalarida tayyorlanayotgan oziq-ovqat mahsulotlarining tarkibi (retsepturasi)ni belgilovchi namunaviy ro‘yxatni ishlab chiqish va ta’lim muassasalariga yetkazish. | bir oy | O‘zbekiston Respublikasi Sog‘liqni saqlash vazirligi |
5. | Ta’lim muassasalarini oziq-ovqat mahsulotlari bilan ta’minlash, o‘quvchilarning sifatli ovqatlanishini tashkil etish yuzasidan tegishli vazirliklar, idoralar va hokimliklar tomonidan chora-tadbirlar rejasi ishlab chiqish, ularning ijrosini qat’iy nazoratga olish. | ishlab chiqish — 1 oy, ijrosi — 2011 — 2015-yillar | O‘zbekiston Respublikasi Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligi, O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi, Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari |
II. Oshxona va bufetlar moddiy-texnika bazasini va jihozlanish holatini yaxshilash | |||
6. | Ta’lim muassasalari oshxonalaridagi mavjud texnologik jihozlarni xatlovdan o‘tkazish, ularni yangilash bo‘yicha 2011 — 2015-yillarga mo‘ljallangan hududiy dasturlarni ishlab chiqish, mazkur maqsad uchun talab etiladigan mablag‘ miqdorini aniqlab, bosqichma-bosqich moliyalashtirishni ta’minlash. | 2011 — 2015-yillar | O‘zbekiston Respublikasi Moliya vazirligi, Xalq ta’limi vazirligi, O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi, Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari |
7. | Oshxona va bufetlari mavjud bo‘lmagan ta’lim muassasalarida bosqichma-bosqich ovqatlanish shoxobchalarini tashkil etish choralarini ko‘rish. | 2011 — 2015-yillar | Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari, O‘zbekiston Respublikasi Xalq ta’limi vazirligi, O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi |
8. | Ta’lim muassasalarida qishloq xo‘jalik mahsulotlari zaxirasi saqlanadigan omborxonalar tashkil etish hamda ularni sovutgichlar va boshqa tegishli uskunalar bilan jihozlash. | 2011 — 2015-yillar | Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari, ta’lim muassasalarida ovqatlanishni tashkil etuvchi yuridik shaxslar (ijarachilar) |
9. | Ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanish tizimini yanada takomillashtirish maqsadida innovatsion loyihalarni amalga oshirish va chet el investitsiyalarini jalb qilish choralarini ko‘rish. | 2010 — 2015-yillar | O‘zbekiston Respublikasi Xalq ta’limi vazirligi, O‘rta maxsus kasb-hunar ta’limi markazi, Tashqi iqtisodiy aloqalar, investitsiyalar va savdo vazirligi, Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari |
III. Ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish | |||
10. | Davlat ta’minotida bo‘lgan ta’lim muassasalari (maktabgacha ta’lim muassasalari, maxsus maktab-internatlar, mehribonlik uylari)ni o‘z vaqtida moliyalashtirish, oziq-ovqat mahsulotlari bilan ta’minlash, sanitariya me’yorlari (SanPiN)ning bajarilishi va shu maqsadga ajratilayotgan mablag‘larning hamda ota-onalar badallarining sarflanishi ustidan nazoratni kuchaytirish bo‘yicha chora-tadbirlar belgilash. | 2010-yil 1-sentabrgacha | O‘zbekiston Respublikasi Moliya vazirligi, Xalq ta’limi vazirligi, Sog‘liqni saqlash vazirligi, Davlat sanitariya-epidemiologiya nazorati markazi. Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari |
11. | Ta’lim muassasalarida ovqatlanishni tashkil etgan yuridik shaxslar bilan tabiiy, ekologik toza, sifatli va arzon qishloq xo‘jalik mahsulotlari bilan ta’minlash maqsadida tumanlarda faoliyat ko‘rsatayotgan fermer xo‘jaliklari va mahalliy oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqaruvchi korxonalarning hamkorligini yo‘lga qo‘yish. | 2010-yil 1-sentabrdan | Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va tumanlar hokimliklari, Yog‘-moy va oziq-ovqat sanoati uyushmasi, “O‘zgo‘shtsutsanoat” uyushmasi, Savdo-sanoat palatasi |
12. | Davlat ta’minotida bo‘lgan ta’lim muassasalari (maktabgacha ta’lim muassasalari, maxsus maktab-internatlar, mehribonlik uylari) uchun xarid qilinayotgan oziq-ovqat mahsulotlari narxlarini mahalliy sharoitlardan kelib chiqib hududiy hokimliklar tomonidan maqbullashtirish. | har chorakda | O‘zbekiston Respublikasi moliya vazirligi, G‘aznachilik, Iqtisodiyot vazirligi, Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari |
13. | Davlat ta’minotida bo‘lgan ta’lim muassasalari (maktabgacha ta’lim muassasalari, maxsus maktab-internatlar, mehribonlik uylari) uchun oziq-ovqat mahsulotlarini xarid etish bo‘yicha hujjatlarni rasmiylashtirishni yengillashtirish nuqtai nazaridan qayta ko‘rib chiqish. | 2010-yil | O‘zbekiston Respublikasi moliya vazirligi, G‘aznachilik, Xalq ta’limi vazirligi, Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari |
14. | Ta’lim muassasalarida sotilishi taqiqlangan oziq-ovqat mahsulotlarining savdoga chiqarilmasligi ijrosini qat’iy nazoratga olish. | Doimiy | O‘zbekiston Respublikasi Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligi, O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi, Sog‘liqni saqlash vazirligi, Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari |
15. | Ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish yuzasidan doimiy monitoring olib borish, natijalari yuzasidan mahalliy davlat hokimiyati organlariga takliflar kiritish. | jadval asosida | O‘zbekiston Respublikasi Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligi, O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi, Sog‘liqni saqlash vazirligi, hududiy ta’li? va sog‘liqni saqlash boshqarmalari |
16. | Ta’lim muassasalari oshxona, bufetlarida sotilayotgan tayyor ovqatlarning sifati bo‘yicha laboratoriya nazoratini ta’minlash, sanitariya qoidalari buzilishi natijasida turli kasalliklar, jumladan yuqumli o‘tkir me’da-ichak kasalliklari va ovqatdan zaharlanish xavfining oldini olish yuzasidan qat’iy choralar belgilash. | 2010-yil 15-avgust | O‘zbekiston Respublikasi Sog‘liqni saqlash vazirligi |
17. | Ommaviy axborot vositalari orqali ta’lim muassasalarida gigiyenik talablar asosida ratsional va xavfsiz ovqatlanishni tashkil etish, sog‘liq uchun zararli bo‘lgan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilishning salbiy oqibatlari yuzasidan keng targ‘ibot-tashviqot ishlari olib borish. | jadval asosida | O‘zbekiston Milliy teleradiokompaniyasi, O‘zbekiston Milliy axborot agentligi, Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligi, O‘rta maxsus kasb-hunar ta’limi markazi |
18. | Ta’lim muassasalarida inson organizmi uchun zararli moddalar bo‘lgan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilishning salbiy oqibatlarini “Salomatlik saboqlari”, “Sog‘lom avlod asoslari”, “Sog‘lom oila asoslari” kabi darslar orqali o‘quvchilar ongiga yetkazish, mazkur yo‘nalishda ota-onalar yig‘ilishlarida tushuntirish ishlari olib borish. | jadval asosida | O‘zbekiston Respublikasi Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligi, O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi |
19. | Ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish yuzasidan respublika bo‘yicha va Qoraqalpog‘iston Respublikasi, Toshkent shahri hamda boshqa viloyatlarda hududiy seminarlar o‘tkazish. | 2010-yil sentyabr — noyabr | O‘zbekiston Respublikasi Xalq ta’limi vazirligi, Oliy va o‘rta maxsus ta’lim vazirligi, O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi markazi, Qoraqalpog‘iston Respublikasi Vazirlar Kengashi, viloyatlar va Toshkent shahar hokimliklari |
1. Mazkur Nizom umumta’lim maktablari, akademik litseylar, kasb-hunar kollejlari va oliy ta’lim muassasalarida (keyingi o‘rinlarda “ta’lim muassasalari” deb yuritiladi) sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish tartibini belgilaydi.
2. Ta’lim muassasalarida ovqatlanishni tashkil etish oshxona, bufet, kafeteriy, kafe (yozgi kafe), choyxona va kichik oshxonalarda (keyingi o‘rinlarda “oshxonalar” deb yuritiladi) belgilangan sanitariya-gigiyena talablariga ko‘ra ovqatlanishni tashkil etish uchun shart-sharoitlar yaratilgan holda amalga oshiriladi.
Mazkur Nizom ta’lim muassasalari hududlari doirasida faoliyat yurituvchi oshxonalarga tatbiq etiladi.
3. Umumta’lim maktablari va akademik litseylar, kasb-hunar kollejlarining o‘quvchilari hamda oliy ta’lim muassasalarining talabalari (keyingi o‘rinlarda “o‘quvchilar” deb yuritiladi) sog‘lig‘ini himoya qilish, tarkibida zararli moddalar bo‘lgan oziq-ovqat mahsulotlari bilan savdo qilishning oldini olish ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etishning asosiy maqsadi hisoblanadi.
4. Ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etishning asosiy vazifalari quyidagilardan iborat:
o‘quvchilarning fiziologik yoshiga, mavsumga (yoz, qish davrlari) qarab oziq-ovqat mahsulotlariga bo‘lgan talablarni inobatga olgan holda ularning ratsional ovqatlanishini ta’minlash;
o‘quvchilar o‘rtasida ovqatlanish bilan bog‘liq yuqumli kasalliklarning ommaviy tarqalishiga yo‘l qo‘ymaslik;
ta’lim muassasalari oshxonalarida sotilishi taqiqlangan oziq-ovqat mahsulotlari bilan savdo qilishning oldini olish;
o‘quvchilar uchun sifatli oziq-ovqat mahsulotlarini tayyorlash hamda ularning arzon narxlarda sotilishini ta’minlash;
oziq-ovqat mahsulotlarini tayyorlash va saqlashda sanitariya-gigiyena normalari va qoidalariga qat’iy rioya etish.
5. Ta’lim muassasalari oshxonalarida O‘zbekiston Respublikasi Bosh Davlat sanitariya vrachi tomonidan tasdiqlangan ro‘yxatga muvofiq inson sog‘lig‘i uchun zararli moddalar bo‘lgan oziq-ovqat mahsulotlarini sotish qat’iy taqiqlanadi.
51. Oliy ta’lim muassasalarida ovqatlanishni tashkil etish mazkur muassasalar tomonidan amalga oshirilganda ularga nisbatan ushbu Nizomning 6 — 22-bandlari qoidalari tatbiq etilmaydi.
(51-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2013-yil 6-noyabrdagi 297-sonli qaroriga asosan kiritilgan — O‘R QHT, 2013-y., 45-son, 591-modda)
6. Ta’lim muassasalarida ovqatlanishni tashkil etish tanlov o‘tkazish yo‘li bilan yuridik shaxs maqomiga ega bo‘lgan tadbirkorlik subyektlari (keyingi o‘rinlarda “yuridik shaxslar” deb yuritiladi) tomonidan amalga oshiriladi.
7. Tanlovni tashkil etish, o‘tkazish va g‘oliblarni aniqlash ishlari umumta’lim muassasalarida Qoraqalpog‘iston Respublikasi Xalq ta’limi vazirligi, viloyatlar xalq ta’limi boshqarmalari va Toshkent shahar xalq ta’limi bosh boshqarmasi, akademik litseylar va kasb-hunar kollejlarida O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi hududiy boshqarmasi, oliy ta’lim muassasalarida oliy ta’lim muassasasi rektorining buyrug‘i bilan tasdiqlanadigan tanlov komissiyalari tomonidan amalga oshiriladi.
8. Tanlov komissiyasi kamida besh kishidan iborat tarkibda umumta’lim muassasalarida xalq ta’limi muassasalari faoliyatini metodik ta’minlash va tashkil etish tuman (shahar) bo‘limi mudiri, akademik litsey va kasb-hunar kollejlarida akademik litsey va kasb-hunar kolleji direktori, oliy ta’lim muassasalarida oliy ta’lim muassasasi rektori, tuman (shahar) moliya bo‘limi, Davlat sanitariya epidemiologiya nazorati markazi va ta’lim muassasalarining vakillaridan shakllantiriladi.
Umumta’lim muassasalarida xalq ta’limi muassasalari faoliyatini metodik ta’minlash va tashkil etish tuman (shahar) bo‘limi mudiri, akademik litsey va kasb-hunar kollejlarida akademik litsey va kasb-hunar kollejlari direktori, oliy ta’lim muassasalarida oliy ta’lim muassasasi rektori tanlov komissiyasining raisi hisoblanadi.
(8-band O‘zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2011-yil 20-iyundagi 184-sonli qarori tahririda — O‘R QHT, 2011-y., 25-son, 261-modda)
9. Tanlov o‘tkazilishi haqida tanlov o‘tkazilishidan kamida bir oy oldin viloyat yoki tuman (shahar) ommaviy axborot vositalarida e’lon beriladi.
Tanlovda davlat ro‘yxatidan o‘tgan, umumiy ovqatlanish bo‘yicha kamida olti oy davomida faoliyat yuritayotgan, maxsus moddiy-texnik bazasi va oziq-ovqat texnologiyasi bo‘yicha mutaxassislari mavjud bo‘lgan yuridik shaxslar ishtirok etishi mumkin.
11. Ijara shartnomasi va boshqa majburiyatlarni lozim darajada bajargan yuridik shaxslar bilan kelgusi yil uchun shartnoma muddati, tanlov komissiyasi qaroriga asosan tanlov o‘tkazmasdan uzaytirilishi mumkin.
maxsus moddiy-texnik baza va oziq-ovqat texnologiyasi bo‘yicha malakali mutaxassislar mavjudligi haqida ma’lumotnoma.
13. Tanlov komissiyasi tomonidan arizalarni ko‘rib chiqish ariza taqdim etilgan sanadan boshlab bir oydan ortiq bo‘lmagan muddatda amalga oshiriladi.
14. Tanlov komissiyasi arizani ko‘rib chiqish natijalari bo‘yicha taklifni ma’qullash yoki rad etish haqida qaror qabul qiladi.
15. Tanlov komissiyasi tomonidan ma’qullangan talabgor bilan shartnoma tuzish haqida ta’lim muassasalariga xabar beriladi va komissiya qarori manfaatdor taraflarga o‘n kun muddatda taqdim etiladi (yoki aloqa vositalari orqali yuboriladi).
16. Ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etishda Qoraqalpog‘iston Respublikasi Xalq ta’lim vazirligi, viloyatlar xalq ta’limi boshqarmalarining, O‘rta maxsus, kasb-hunar ta’limi hududiy boshqarmalarining, oliy ta’lim muassasalari rektorlarining vakolatlari quyidagilardan iborat:
ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish yuzasidan doimiy monitoring olib borish va natijalarini umumlashtirish;
tegishli mahalliy davlat hokimiyati organlariga ta’lim muassasalarida sifatli va xavfsiz ovqatlanishni tashkil etish haqida takliflar kiritish;
ta’lim muassasalarida umumiy ovqatlanish qoidalarining buzilishi holatlarini bartaraf etish choralarini ko‘rish;
o‘quvchilarning hayoti va sog‘lig‘iga salbiy ta’sir ko‘rsatuvchi oziq-ovqat mahsulotlari haqida keng tushuntirish ishlari olib borish.
17. Tanlov komissiyasi qaroriga muvofiq ovqatlanishni tashkil etish shartlari, taraflarning huquq va majburiyatlari ko‘rsatilgan ijara shartnomasi tuziladi.
18. Ijara shartnomasi ijaraga beruvchi (Qoraqalpog‘iston Respublikasi Davlat mulki qo‘mitasi, O‘zbekiston Respublikasi Davlat mulki qo‘mitasining viloyatlar va Toshkent shahridagi hududiy boshqarmalari huzuridagi Davlat mulkini ijaraga berish markazlari), ijaraga oluvchi va balansda saqlovchi o‘rtasida tuziladi.
ijaraga oluvchi tomonidan davlat mulkidan foydalanish, shu jumladan kommunal to‘lovlarni va boshqa foydalanish to‘lovlarini to‘lash shartlari;
ijara shartnomasini, shu jumladan ijara to‘lovlarini to‘lash muddatlari buzilishi munosabati bilan bekor qilish shartlari;
ijaraga beruvchi bilan kelishgan holda, uning roziligi bilan ijaraga olingan mol-mulk tarkibiga uning qiymatini oshiradigan o‘zgartishlar kiritishga;
ijaraga olingan mol-mulkni rekonstruksiya qilish, kengaytirish, texnik jihatdan jihozlashga haqlidir.
ijaraga olingan mol-mulk (bino, xona) tarkibiga o‘zgartirish kiritish, rekonstruksiya qilish va texnik jihozlashdan oldin ijaraga beruvchining yozma roziligini olish;
inson sog‘lig‘i uchun zararli moddalar bo‘lgan, sotish taqiqlangan oziq-ovqat mahsulotlarini sotmaslik;
o‘quvchilarning ovqatlanishini tashkil etishda belgilangan sanitariya qoidalari va me’yorlari bajarilishini to‘liq ta’minlash;
o‘quvchilar o‘rtasida ovqatlanish bilan bog‘liq yuqumli kasalliklar ommaviy tarqalishining oldini olish choralarini ko‘rish;
ijaraga olingan oshxonalarda ovqat tayyorlash texnologiyasi qoidalariga to‘liq amal qilgan holda taomlar tayyorlash hamda xomashyo va mahsulotlarning sifatli saqlanishini ta’minlash choralarini ko‘rish;
ijaraga olingan mol-mulk (bino, xona)dan foydalanishda sanitariya qoidalari va me’yorlariga rioya qilish;
ijara muddati tugagandan keyin ijaraga beruvchining talabiga ko‘ra mol-mulk (bino, xona)ni ijaraga beruvchiga belgilangan tartibda topshirish;
Ijaraga oluvchi tomonidan ushbu majburiyatlarning buzilishi qonun hujjatlarida belgilangan tartibda ijara shartnomasi bekor qilinishiga asos bo‘ladi.
23. Mazkur Nizom talablariga rioya etilishini nazorat qilish ta’lim muassasasi ma’muriyati va tegishli davlat organlari tomonidan amalga oshiriladi.
24. Mazkur Nizom talablarini buzgan shaxslar qonun hujjatlarida belgilangan tartibda javob beradilar.